Používáme soubory cookies

Soubory cookies využíváme k analýze návštěvnosti, zapamatování preferencí a zlepšování použitelnosti webu. Souhlas udělíte kliknutím na tlačítko "Souhlasím".

Nastavení Souhlasím

Souhlas můžete také odmítnout.

Přeskočit na obsah Přejít na navigaci

Připojování sousedních nemovitostí k pozemní komunikaci (sjezdy nebo nájezdy)

Základní informace k životní situaci - Připojování sousedních nemovitostí k pozemní komunikaci (sjezdy nebo nájezdy)

Na pozemní komunikace lze připojovat sousední nemovitosti zřízením sjezdů nebo nájezdů. Přímé připojení sousední nemovitosti na pozemní komunikaci není účelovou komunikací.

Povolení se vyžaduje u připojení sousední nemovitosti k dálnici, silnici nebo k místní komunikaci, u úpravy takového připojení nebo jeho zrušení.

Právní úprava

    • Zákon č. 13/1997 Sb. o pozemních komunikacích, ve znění pozdějších předpisů
    • Vyhláška č. 104/1997 Sb., kterou se provádí zákon o pozemních komunikacích, ve znění pozdějších předpisů

Související právní předpisy

    • Zákon č. 634/2004 Sb., o správních poplatcích
    • Zákon č. 500/2004 Sb., správní řád, ve znění pozdějších předpisů.

Kdo je oprávněn v této věci jednat

Procesně způsobilá fyzická nebo právnická osoba, v jejímž zájmu je zřizováno připojení (úprava nebo zrušení připojení).

Na kterém pracovišti lze jednat

K projednání žádosti o povolení připojení (úpravy nebo zrušení připojení) sousední nemovitosti k silnici II. a III. třídy v působnosti správního obvodu Luhačovice, jako obce s rozšířenou působností a k místní komunikaci v obci Luhačovice (včetně místních částí Kladná Žilín, Polichno a Řetechov) je příslušný silniční správní úřad – odbor dopravy Městského úřadu Luhačovice, nám. 28. října 453, 763 26 Luhačovice.

Kontakt a další informace:

Městský úřad Luhačovice, odbor dopravy – silniční správní úřad, nám. 28. října 543, 763 26 Luhačovice

(v případě nepřítomnosti Bc. Jiří Černobila, tel. 577 197 400, cernobila@luhacovice.eu)

Upozornění: Žádosti, které nelze řešit v celém jejich rozsahu podle tohoto postupu, je vhodné konzultovat s úředníkem příslušného správního úřadu. Tímto postupem žadatel předejde možnému přerušení správního řízení v případě, že by žádost neměla všechny náležitosti a správní orgán by v souladu se správním řádem správní řízení přerušil a žadatele vyzval k doplnění.

Jaké jsou podmínky řešení

Předchozí souhlas vlastníka pozemní komunikace a předchozí souhlas příslušného orgánu Policie ČR.

Jakým způsobem zahájit řešení

Podáním žádosti na podatelně Městského úřadu Luhačovice nebo přímo u pracovníka silničního správního úřadu (odboru dopravy Městského úřadu Luhačovice).

Žádost se podává na předepsaných formulářích (podle kategorie pozemní komunikace), které naleznete zde www.mesto.luhacovice.eu/3797.

Obecně platí pro každé podání správní řád - tzn. že podání je možno učinit písemně nebo v elektronické podobě podepsané zaručeným elektronickým podpisem. Za podmínky, že podání je do 5 dnů potvrzeno, popřípadě doplněno způsobem uvedeným ve větě první, je možno jej učinit pomocí jiných technických prostředků, zejména prostřednictvím dálnopisu, telefaxu nebo veřejné datové sítě bez použití zaručeného elektronického podpisu.

Z podání musí být patrno, kdo je činí, které věci se týká a co se navrhuje.

Pokud podání nemá předepsané náležitosti nebo trpí-li jinými vadami, pomůže odbor dopravy Městského úřadu Luhačovice podateli nedostatky odstranit, popřípadě jej vyzve, aby je ve stanovené lhůtě odstranil; zároveň ho poučí, jaký význam může mít neodstranění nedostatků pro další průběh jeho vyřizování.

Jaké doklady je nutné předložit

Vyplněnou žádost o povolení připojení (úpravy nebo zrušení připojení) sousední nemovitosti k pozemní komunikaci. Přílohy, které jsou nutné k žádosti doložit, jsou uvedeny na zadní straně formulářů, které naleznete zde www.mesto.luhacovice.eu/3797.

Potřebné formuláře a kde jsou k dispozici

Žádost je k dispozici u příslušného pracovníka odboru dopravy Městského úřadu Luhačovice a na webových stránkách ji naleznete zde www.mesto.luhacovice.eu/3797.

Jaké jsou poplatky a jak je lze uhradit

Vydání povolení k připojení sousední nemovitosti na silnici II. třídy nebo III. třídy anebo na místní komunikaci je podle zákona č. 634/2004 Sb., o správních poplatcích, v platném znění, zpoplatněno částkou 500 Kč.

Poplatek je splatný před provedením úkonu a lze ho uhradit:

    • hotově na pokladně MěÚ Luhačovice,
    • platební kartou na pokladně MěÚ Luhačovice,
    • bezhotovostním převodem na běžný účet města. Platbu nutno uvádět s variabilním symbolem, který určí kontaktní osoba MěÚ.

Předmětem poplatku není:

Vydání povolení k úpravě připojení sousední nemovitosti nebo jeho zrušení.Vydání povolení k připojení sousední nemovitosti, jde-li o zastávky osobní linkové dopravy, parkoviště a odpočívky, které jsou součástmi dotčených silnic nebo místních komunikací podle zvláštního právního předpisu.

Lhůty pro vyřízení

Lhůty pro vydání rozhodnutí ve věci jsou stanoveny ustanovením § 71 zákona č. 500/2004 Sb. správní řád, ve znění pozdějších předpisů, v délce 30 dnů, ve složitějších případech 60 dnů.

Nelze-li vzhledem k povaze věci rozhodnout ani v těchto lhůtách, může lhůtu přiměřeně prodloužit odvolací orgán.

Kteří jsou další účastníci (dotčené orgány) řešení životní situace

    • vlastník dotčené komunikace
    • Policie ČR

Poslední aktualizace

04.09.2018

Nahoru